Platingul sau prezentarea preparatelor se numara printre cele mai importante criterii dupa care clientii restaurantelor isi ghideaza alegerile. Drept urmare, cu cat preparatele din meniul tau detin un aspect mai deosebit, cu atat sansele ca oamenii sa aleaga restaurantul tau cresc.
Chiar daca gustul este cel care primeaza, nu trebuie sa omiti niciodata modul in care prezinti farfuria clientilor. Ia in calcul, totusi, ca ce e mult strica. Cu alte cuvinte, nu trebuie ca platingul tau sa fie complex sau incarcat, ci doar sa starneasca emotie. Vei regasi mai departe, in acest articol, cateva tehnici de succes pentru food plating.
Orice plating de succes incepe cu alegerea unei farfurii potrivite
Cand spunem ”farfurie potrivita”, ne referim atat la dimensiune, cat si la culoare. Modelele incarcate cu flori, buline sau alte desene nu sunt recomandate. Explicatia consta in faptul ca aceste tipuri de farfurii nu vor face decat sa distraga atentia clientului de la ceea ce este cu adevarat important – preparatele. Vedeta care trebuie sa atraga toate privirile este mancarea! Trecand mai departe, nici dimensiunea farfuriei nu este de omis. Regula de baza: preparatele nu trebuie sa para a fi inghesuite. Deci, mai bine alegi o farfurie de dimensiuni mai mari.
Lucreaza cu texturi si forme care sa impresioneze
De cele mai multe ori, texturile naturale, obtinute in urma procesului de preparare, ofera rezultate multumitoare. De exemplu, urmele unei fripturi gatite pe gratar, o ceapa caramelizata sau un pui cu pielita rumenita vor atrage intotdeauna prin texturile absolut delicioase! De ce sa le ascunzi sub frunze de salata sau sosuri cand le poti pune in valoare?
Pe de alta parte, capacitatile bucatarilor profesionisti trebuie sa se indrepte si in directia combinarii formelor. Din nou intervine regula: nu incarca farfuria inutil. In ceea ce priveste acest aspect, este important sa cunosti modalitatile prin care poti oferi un aspect “altfel” farfuriei tale. Alege sa folosesti diferite forme atunci cand tai legumele sau fructele, precum rondelele, funditele sau betisoarele. Privirea va fi captata de varietatea de forme!
Pastreaza curatenia in farfurie
Indiferent de sosurile sau ingredientele folosite, trebuie sa te asiguri ca pastrezi curatenia in farfurie. In fond, picaturile de sos, urmele de mancare sau alte elemente care nu-si au locul in plating pot avea efecte mai putin placute. Arta culinara necesita intotdeauna precizie si atentie! Sfat: punctul de pornire trebuie sa fie mijlocul farfuriei, dupa care poti construi in jurul piesei de interes.
In bucatarie, toate ingredientele sunt importante atat timp cat isi justifica rolul. Dar nu uita de cel mai atractiv element: emotia. Experientele culinare spectaculoase nu se pot regasi la tot pasul, iar daca reusesti sa te remarci in acest fel, vei avea doar de castigat, bineinteles. Noi iti uram mult spor!