Vesti bune pentru antreprenorii din domeniul HoReCa. Afla ce masuri au fost adoptate de stat

Pandemia de Coronavirus si-a pus amprenta asupra numeroaselor industrii din Romania, dar mai ales asupra industriei HoReCa. La momentul actual, hotelurile, restauranturile si cafenelele au de suferit cel mai mult in urma restrictiilor impuse de stat cu privire la distantarea sociala si nu numai.

Pentru a veni in ajutorul antreprenorilor HoReCa, statul  a hotarat sa adopte cateva masuri care sa contribuie la sustinerea acestora: De la acordarea fondurilor nerambursabile si pana la scutirea de taxe si impozite.

Daca te inumeri printre afaceristii din domeniul HoReCa, cu siguranta esti interesat de masurile adoptate de stat, menite sa iti sustina afacerea.

1. Prelungirea termenului pentru plata impozitelor

Ministerul Economiei a hotarat sa lanseze o ordonanta de urgenta care vizeaza domeniul HoReCa in privinta scutirii taxelor si impozitelor, precum si prelungirea termenului pentru diferite plati. Initial, antreprenorii din aceasta industrie au beneficiat de o perioada de 60 de zile la care au fost adaugate inca 90 de zile pentru anularea platii impozitului.

Cum se desasoara tot acest proces? Impozitul este anual si trebuie achitat de catre operatorii economici din industria HoReCa. Din cuantumul impozitului anual, calculat de obicei la 365 de zile, este scazuta perioada de 90 de zile pentru antreprenorii care se bucura de acest beneficiu, la care sunt adaugate cele 60 de zile initiale. Important de retinut este faptul ca achitarea acestui impozit se poate realiza pana la data de 25 octombrie, ceea ce inseamna ca termenul initial de 25 iulie a fost amanat.

2. Un nou ajutor din partea statului care favorizeaza afacerile de la malul marii

Un alt ajutor venit din partea statului vizeaza firmele din domeniul HoReCa ce isi desfasoara activitatea pe litoral. Mai exact, operatorii economici care ofera servicii sau produse pe plaja sunt scutiti de plata uneia dintre transele taxei de administrare. De obicei, cei care desfasoara astfel de activitati pe plaja, au obligatia de a plati anumite taxe de administrare plajelor in trei rate. In situatia actuala, Ministerul a decis ca toti agentii economici din domeniul HoReCa ce detin proprietati pe plaja sa fie scutiti de una dintre rate, in cursul anului 2020.  Mai mult decat atat, cei care erau obligati sa realizeze plata in doua transe, beneficiaza acum de o scutire de 30% din suma totala datorata.

3. Rasplata pentru cei care achita in timp util impozitele

Un alt avantaj oferit de stat afacerilor din industria HoReCa este reprezentat de rasplata pentru cei care platesc pana la 25 octombrie impozitele datorate. Astfel, cei care indeplinesc acest criteriu, se vor bucura de o bonificatie de 10 procente din impozitul datorat.

De asemenea, Guvernul promite fonduri nerambursabile pentru restaurante, hoteluri, cafenele si nu numai, din banii europeni sau de stat. Astfel, antreprenorii au ocazia sa achizitioneze echipamente horeca si sa investeasca in relansarea afacerii lor.

Asadar, perspectiva pare a fi una optimista, menita sa reconstruiasca bazele unuia dintre cele mai importante domenii.

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Cu ce va putem ajuta?
Buna ziua!
Cu ce va putem ajuta?
Powered by