Cum va arata anul 2023 pentru antreprenorii din domeniul HoReCa

Anul 2022 a fost un an bun, cu o crestere considerabila dupa o lunga perioada de restrictii in domeniul HoReca. Astfel, antreprenorii privesc optimisti spre 2023. Cu toate acestea, inflatia record, discutiile continue despre o eventuala criza, dar si majorarea ratelor dobanzii reprezinta, in continuare, un motiv de ingrijorare.

In acest articol vom prezenta schimbarile majore care vor aparea in domeniul HoReca in anul 2023.

In anul 2023, cele mai multe schimbari vor viza hotelurile si restaurantele. In primul rand, patronii vor trebui sa aleaga daca trec la impozitul pe venitul microintreprinderii sau opteaza pentru impozitul pe profit.

Schimbari fiscale pentru domeniul HoReCa in anul 2023

Regulile de impozitare aplicate microintreprindelori din domeniul HoReCa sunt modificate incepand cu luna ianuarie 2023. Mai exact, este eliminat impozitul specific pe suprafata de servire, iar societatile trebuie sa aleaga regimul fiscal favorabil pentru nevoile lor: Fie impozit pe profit, fie impozit pe cifra de afacere.

Astfel, regimul de impozitare devine optional si scade pragul de incadrare de la 1.000.000 la 500.000 de euro. Odata cu modificarea Codului Fiscal, se restrictioneaza si accesul la regimul de impozitarte pentru firmele care obtin profituri de consultanta si management, cu o rata mai mare de 20% din veniturile totale.

Desi regimul de microintreprinderi este plafonat la 500.000 de euro cifra de afaceri, pentru HoReCa nu este impusa aceasta limita. Deci companiile pot opta pentru plata unui impozit de 1% din cifra de afaceri. Aceasta optiune este avantajoasa, in special, pentru companiile cu venituri mari.

Este important de mentionat ca toate companiile care doresc schimbarea regimului fiscal trebuie sa treaca printr-o analiza.

Sfaturi pentru dezvoltarea companiilor din domeniul HoReca in anul 2023

Industria HoReCa este intr-o continua evolutie, iar pandemia din anii trecuti a demonstrat ca doar antreprenorii care reusesc sa se adapteze vor putea sa prospere. Identificarea unor solutii eficiente si creative fac diferenta si in anul 2023.

  • Optiuni de tip take-away sau livrare la domiciliu

Desi pandemia nu mai impacteaza desfasurarea activitatii in cadrul industriei HoReCa, este important ca antreprenorii sa tina cont de obiceiurile pe care clientii le-au deprins in acea perioada. Astfel, meniul ar trebui sa fie disponibil si online, in format digital, adaptat mai ales pentru dispozitivele mobile. Tot mai multe restaurante folosesc si coduri QR, pe care oaspetii s-au obisnuit sa le scaneze rapid.

In alta ordine de idei, interesul fata de optiunile de tip take-out sunt in continua crestere, ceea ce inseamna ca fiecare antreprenor de restaurant al trebui sa se alature platformelor de livrare. Prezenta pe platformele populare ramane una dintre cele mai importante solicitari ale clientilor, chiar si in 2023.

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat
Cu ce va putem ajuta?
Buna ziua!
Cu ce va putem ajuta?
Powered by