LINIE PROCESARE CONCENTRAT SI PUREE DE SUC MORCOVI
SUC DE MORCOV CONCENTRAT TULBURE ,SUC TRANSPARENT DE MORCOV
SUC DE MORCOV CONCENTRAT TULBURE
Suc proaspăt extras cu o singură concentrație îmbuteliat direct fără tratament suplimentar, 7-8°Brix, pH între 5,88 și 6,40, vândut la frigider, termen de valabilitate 4-7 zile.
Suc amestecat obținut din concentrat la 50-60°Brix, pasteurizat, omogenizat, acidulat la 4,4 pH, 7°Brix, termen de valabilitate 6-8 luni dacă este umplut la cald sau 12-14 luni dacă este umplut aseptic
Producția de concentrat de suc tulbure de morcov necesită atenție și know-how deoarece pH-ul materiei prime este ridicat (produs cu aciditate scăzută), în timp ce conținutul de fibre și lignină provoacă anumite probleme de extracție și încălzire.
În funcție de conținutul final de fibre, sucul poate fi concentrat de obicei până la 50°Brix, în unele cazuri, până la 60°Brix, iar ambalarea se face în pungi aseptice în butoaie sau butoaie congelate. Acesta este un produs „semifabricat” pentru a fi utilizat pentru producerea de sucuri potabile cu amănuntul.
PROCES TEHNOLOGIC TIPIC
(același echipament și tehnologie pot fi aplicate la sfecla rădăcină și la alți tuberculi)
Din „dozatorul complet” în care este evacuată materia primă (care trebuie să fie fără sol vegetal), produsul este transferat în „liftul” amplasat la începutul liniei de procesare, care încarcă „mașina de spălat cu tambur”. Acest elevator este echipat cu un nivel în interiorul buncărului, care oprește dozatorul de plen atunci când buncărul este plin. Mașina de spălat cu tambur spală eficient produsul primit, eliminând nisipul și mucegaiurile reziduale.Din mașina de spălat cu tambur legumele proaspete cad în „destonatorul gravitațional” care îndepărtează pietrele din materia primă. În acest moment, liftul transportă tuberculii către „pelitorul cu abur”. Această mașină decojește produsul prin acțiunea aburului reducând la procentul minim de resturi. Coșul interior special care se rotește de-a lungul axei sale principale permite o distribuție mai bună și uniformă a aburului la o presiune mai mică reducând consumurile.
Din decojie, produsul este descărcat într-un „rezervor de răcire cu șurub”. În acest rezervor temperatura produsului se răcește rapid, pentru a evita albirea. Șurubul scoate produsul și încarcă următoarea „mașină de decojit cu perie”. Această mașină îndepărtează coaja care este încă pe tuberculi și curăță produsul cu apă potabilă.
Tuberculii curățați și curățați sunt transportați pe o „bandă de sortare”, unde sunt verificați de către personalul care îi îndepărtează pe cei nepotriviți (practică obligatorie doar atunci când se prelucrează produse finite IQF tăiate/feliate). Aceste resturi sunt transportate în partea de sub banda de sortare, unde o „bandă plată cu elevator” asigură umplerea acesteia în coșuri adecvate. Produsul bun este trimis prin intermediul liftului la mașina de „tăiere-frezat” și de acolo cade în „albitor” unde este gătit la 95°C timp de aproximativ 30 de secunde pentru a înmuia fibrele și a reduce încărcătura bacteriană. . Produsul măcinat albit este apoi colectat într-un rezervor tampon gata pentru prelucrare ulterioară.
Rezervorul tampon va fi echipat cu agitator puternic și recirculare a produsului și conectat cu „unitate de dozare a acidului” pentru corectarea pH-ului. Corecția acidului lactic este sugerată pentru a obține un gust mai bun, în timp ce doza de acid ascorbic ar putea ajuta la un aspect mai bun. pH-ul natural al morcovului este cuprins între 5,88 și 6,40, după acidificare ar trebui să aibă pH între 4,4 și 4,5.
Când produsul final dorit este un concentrat de suc tulbure, produsul măcinat-albit va intra într-un „turbo extractor de suc” care va produce suc și pulpă, pulpa va fi recuperată pentru a produce suc suplimentar prin intermediul unui „sistem de enzimare”; întregul suc astfel obținut va fi tratat într-un „separator centrifugal sau decantor” pentru a reduce conținutul de fibre la o valoare mai mică de 5%, dacă este cerut de comercializare, sucul poate fi și „omogenizat” și colectat în final într-o exploatație. rezervor.
Sucul tulbure este acum gata să intre în „evaporatorul cu film care căde”, unde poate fi concentrat de obicei până la 50°Brix sau în anumite cazuri până la 60°Brix, cu condiția ca conținutul de fibre să fie mai mic de 4-5%. Cel mai important este ca temperatura maximă a vaporizatorului să nu fie mai mare de 80°C, cu un timp de retenție cât mai scurt posibil.
Concentratul va fi sterilizat la 105°C timp de 60 de secunde și răcit aseptic la 20/25°C cu ajutorul unui sistem „tub în tub aseptic” și umplut aseptic în bidoane de 200 L (260 kg) printr-un „umplutură aseptică”. . Depozitarea butoaielor aseptice la -18°C este recomandată numai pentru a reduce NEB (Not Enzymatic Browning) în cazul depozitării îndelungate.
SUC TRANSPARENT DE MORCOV
Suc din morcov rosu si negru 65-70 Brix ,amestecat , pasteurizat , acidificat 4,4pH , 7 Brix , termen de valabilitate 10-12 luni sau 12-16 luni in forma aseptica
Este, de asemenea, posibil să se obțină un concentrat de suc limpede ca produs final, în acest caz concentrația finală poate fi de până la 70°Brix, iar din rezervorul de suc tulbure lichidul va fi supus unui proces de ultrafiltrare (UF) și filtrare finală Kieselguhr pentru a evita turbiditatea polifenolilor. Produsul astfel obținut are o culoare galben-pal și este transparent cu aromă neutră de morcov, fără arome sau arome neplăcute.
8 beneficii impresionante ale sucului de morcovi :
Sucul de morcovi este extras din morcovi întregi și extrem de hrănitor.
Nu numai că oferă potasiu și vitamina C, dar este și foarte bogat în provitamina A. Se crede că consumul de suc de morcovi întărește imunitatea și îmbunătățește sănătatea ochilor și a pielii, printre alte beneficii.
Iată 8 beneficii impresionante ale sucului de morcovi.
1.Foarte hrănitor
Sucul de morcovi are un conținut scăzut de calorii și carbohidrați, în timp ce conține numeroși nutrienți. O cană (240 ml) conține:
Calorii: 96
Proteine: 2 grame
Grăsimi: mai puțin de 1 gram
Carbohidrați: 22 de grame
Zaharuri: 9 grame
Fibre: 2 grame
Vitamina A (sub formă de provitamina A): 255% din valoarea zilnică (VD)
Vitamina C: 23% din DV
Vitamina K: 31% din DV
Potasiu: 15% din DV
Sucul de morcovi oferă, de asemenea, pigmenții carotenoizi luteină și zeaxantina, care acționează ca antioxidanți în organism. Antioxidanții luptă împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi.
Principalul carotenoid din sucul de morcovi este beta-carotenul, care este responsabil pentru culoarea portocalie a morcovilor. Corpul tău îl transformă în vitamina A antioxidantă.
2. Poate îmbunătăți sănătatea ochilor
Sucul de morcovi conține cantități mari de nutrienți care beneficiază ochii.
Mai exact, 1 cană (250 ml) de suc de morcovi conține peste 250% din DV pentru vitamina A, mai ales sub formă de carotenoide de provitamina A, cum ar fi beta carotenul.
Vitamina A este vitală pentru sănătatea ochilor. Mai multe studii asociază consumul de fructe și legume care conțin provitamina A cu un risc scăzut de orbire și boli oculare legate de vârstă.
În plus, sucul de morcovi este o sursă excelentă de luteină și zeaxantină, alți doi carotenoizi care se acumulează în ochi și îi protejează de lumina dăunătoare.
Un aport alimentar ridicat de luteină și zeaxantină vă poate reduce riscul de probleme oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă (AMD). O analiză a 6 studii a legat un aport alimentar ridicat al acestor compuși cu un risc cu 26% mai mic de AMD tardiv, în comparație cu un aport scăzut.
3. Poate stimula imunitatea
Sucul de morcovi poate să-ți întărească sistemul imunitar.
Ambele vitamine A și C găsite în sucul de morcovi acționează ca antioxidanți și protejează celulele imunitare de daunele radicalilor liberi.
În plus, acest suc este o sursă bogată de vitamina B6, oferind peste 30% din DV într-o cană (240 ml). Nu numai că vitamina B6 este necesară pentru un răspuns imunitar optim, dar deficiența acesteia este, de asemenea, legată de imunitatea slăbită.
De fapt, un studiu asupra rozătoarelor a constatat că aportul alimentar inadecvat de vitamina B6 a interzis creșterea celulelor imunitare numite limfocite.
Cu toate acestea, sunt necesare studii umane.
4. Poate oferi efecte anticancerigene
Studiile pe eprubetă sugerează că anumiți compuși din sucul de morcovi pot proteja împotriva cancerului. Mai exact, poliacetilene, beta caroten și luteina din extractul de suc de morcov pot fi eficiente împotriva celulelor leucemice umane.
Un studiu pe eprubetă a constatat că tratarea celulelor leucemice cu extracte de suc de morcovi timp de 72 de ore a dus la moartea celulelor canceroase și a oprit ciclul de creștere a celulelor.
Un alt studiu pe eprubetă a raportat rezultate similare, dar a indicat că poliacetilenele – nu betacarotenul sau luteina – sunt principalii agenți anticancerigen din sucul de morcovi.
Deși aceste rezultate par promițătoare, puține studii pe oameni sunt disponibile.
Un studiu de 2 săptămâni pe 22 de bărbați tineri sănătoși a constatat că consumul a aproximativ 1,5 căni (330 ml) de suc de morcovi pe zi nu a afectat în mod semnificativ biomarkerii din fecale legate de cancerul de colon. Totuși, acesta a fost un studiu scurt cu o dimensiune limitată a eșantionului.
În general, sunt necesare cercetări mai ample. Sucul de morcovi nu trebuie considerat un tratament pentru cancer.
5. Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge
Consumul de cantități mici de suc de morcovi poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
În special, studiile la șobolani cu diabet zaharat de tip 2 arată că sucul de morcovi fermentat scade glicemia și îmbunătățește alți markeri înrudiți. Acest lucru se datorează faptului că sucul conține probiotice, care sunt bacterii benefice care afectează bacteriile intestinale asociate diabetului.
Un alt studiu la rozătoare a constatat că sucul de morcovi violet crește controlul zahărului din sânge datorită efectului antiinflamator al pigmenților săi antociani.
Cu toate acestea, acestea sunt tipuri foarte specifice de suc de morcovi. Nu se știe dacă sucul obișnuit de morcovi are efecte similare.
Chiar și așa, sucul de morcovi are un indice glicemic (IG) scăzut – o măsură a cât de mult un anumit aliment crește nivelul zahărului din sânge. Consumul de alimente și băuturi cu glicemie scăzută poate ajuta la îmbunătățirea gestionării zahărului din sânge la persoanele cu diabet.
Astfel, sucul de morcovi poate fi un bun înlocuitor pentru sucurile de fructe cu IG ridicat. Cu toate acestea, este important să țineți sub control dimensiunea porțiilor, deoarece prea mult poate crește nivelul zahărului din sânge.
6. Poate îmbunătăți sănătatea pielii
Nutrienții din sucul de morcovi pot fi deosebit de benefice pentru sănătatea pielii.
O cană (250 ml) de suc de morcovi oferă peste 20% din DV pentru vitamina C, un nutrient solubil în apă necesar pentru producerea de colagen. Acest compus este cea mai abundentă proteină fibroasă din corpul tău și oferă elasticitate și rezistență pielii.
În plus, vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja pielea de daunele radicalilor liberi.
Beta-carotenul din sucul de morcovi vă poate ajuta, de asemenea, pielea. Un studiu a constatat că o dietă bogată în carotenoizi vă poate proteja pielea de daunele ultraviolete (UV) și poate îmbunătăți aspectul pielii.
7. Poate stimula sănătatea inimii
Sucul de morcovi poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru boli de inima.
În primul rând, sucul de morcovi este o sursă bună de potasiu, un mineral care joacă un rol important în reglarea corectă a tensiunii arteriale. S-a demonstrat că o dietă bogată în potasiu protejează împotriva hipertensiunii arteriale și a accidentului vascular cerebral.
De asemenea, compușii antioxidanti din sucul de morcovi vă pot aduce beneficii inimii.
Un studiu de 3 luni pe 17 adulți cu niveluri ridicate de colesterol și trigliceride a constatat că consumul a 2 căni (480 ml) de suc de morcovi pe zi a crescut semnificativ antioxidanții din sânge și a scăzut oxidarea lipidelor din sânge, care poate duce la boli de inimă.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane.
8. Îți poate proteja ficatul
Se crede că carotenoizii din sucul de morcovi promovează sănătatea ficatului.
Mai multe studii indică faptul că efectele antiinflamatorii și antioxidante ale carotenoizilor protejează împotriva bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD).
NAFLD apare atunci când grăsimea se acumulează pe ficat, de obicei ca urmare a unei diete proaste, a excesului de greutate sau a obezității. În cele din urmă, poate evolua către cicatrici hepatice și leziuni de durată.
Un studiu de 8 săptămâni la șobolani a constatat că sucul de morcovi a redus unii markeri ai NAFLD. Un alt studiu la rozătoare a produs rezultate similare, dezvăluind că sucul de morcovi nu a redus grăsimea de pe ficat, ci a scăzut markerii inflamatori ai sângelui.
Cu toate acestea, sunt necesare studii umane.
Precauții pentru suc de morcovi
Deși sucul de morcovi este perfect sigur pentru majoritatea oamenilor, există câteva măsuri de precauție de care trebuie să ții cont. Este posibil ca unele sucuri de morcovi, în special soiurile proaspăt preparate, să nu fi fost pasteurizate pentru a ucide bacteriile dăunătoare. Femeile însărcinate, adulții mai în vârstă, copiii mici și cei cu sistemul imunitar compromis ar trebui să evite sucul de morcovi nepasteurizat. În plus, consumul de cantități foarte mari de suc de morcovi poate duce la carotenemie, o afecțiune care vă transformă pielea în galben-portocaliu ca urmare a nivelului ridicat de betacaroten în sânge.
Deși nu este dăunător, poate fi alarmant. Eliminarea temporară a surselor de beta caroten din dieta dvs. rezolvă de obicei problema.
În cele din urmă, sucul de morcovi are mai puține fibre decât morcovii întregi și conține zaharuri naturale. Deoarece conținutul mai scăzut de fibre înseamnă că zaharurile sale sunt absorbite mai repede, consumul prea mult poate crește nivelul de zahăr din sânge.
În timp ce sucul de morcovi IG scăzut înseamnă că nu crește glicemia la fel de mult ca alte sucuri, ar trebui să fii totuși atent să-ți moderezi aportul dacă suferi de diabet, mai ales dacă îl bei singur.
LA CERERE VARIANTE – PERSONALIZATE FIECARUI CLIENT SOLICITANT !
Reviews
There are no reviews yet.